Preparaty na wzmocnienie żyta
W Polsce i nie tylko żyto należy do zbóż najchętniej uprawianych. Decyduje o tym kilka czynników. Przede wszystkim istotne jest to, iż żyto jest rośliną o stosunkowo niskich wymaganiach glebowych. Można uprawiać je z powodzeniem na polu, na którym nie powiodłaby się hodowla pszenicy czy jęczmienia. Czasami ten stereotyp żyta jako zboża niewymagającego przybiera formy skrajne, przez co jego uprawa ma charakter ekstensywny. To obniża wydajność do około 2,5 tony z hektara, podczas gdy osiągalne pułapy to nawet 10 ton z hektara! Błędem zatem jest zostawianie żyta samego sobie. Warto o to zboże zadbać, aby zwiększyć wydajność i tym samym dać sobie szansę na większe zyski ze sprzedaży ziaren. Popyt jest niemały, ponieważ z żyta wytwarza się wysokiej jakości mąkę, która służy do wypieku cenionego za walory smakowe i odżywcze pieczywa.
Większość chleba w sprzedaży to pieczywo pszenno-żytnie, coraz więcej osób spożywa też bochenki, które upieczono wyłącznie z żytniej mąki. W piwowarstwie używa się również żytniego słodu oraz płatków żytnich. Dla poprawy wydajności upraw żyta, należy wykonać pewne czynności. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie pola, na którym ma zostać dokonany wysiew. Stosowne instrukcje w tym zakresie można łatwo znaleźć w internecie – na rolniczych forach dyskusyjnych, a także w artykułach poradnikowych. Opłaca się też użyć odpowiedniego nawozu, który uczyni glebę bardziej zasobną w składniki odżywcze. Im mocniejsze będzie wyhodowane żyto, tym odporniejsze będzie na choroby, grzyby czy pleśń.